• Suomen Kansallinen Rukousaamiainen 16.3.

    Etusivu » Ajankohtaista » Suomen Kansallinen Rukousaamiainen 16.3.
    Suomen Kansallinen Rukousaamiainen 16.3.

    Suomen Kansallinen Rukousaamiainen 16.3.

    Kolmas SUOMEN KANSALLINEN RUKOUSAAMIAINEN sekä Arvofoorumi "Kenelle Suomi kuuluu - vallitsevat arvot ja niiden juuret" lounaineen pidettiin 16.3.2017 Helsingissä, Royal at Crowne Plazassa. Kutsun olivat allekirjoittaneet kansanedustajat Antero Laukkanen, Lea Mäkipää, Lasse Hautala ja Harry Wallin.

    Tilaisuuden avasivat kansanedustajat Laura Huhtasaari ja Lasse Hautala. Aamiaisen siunasi piispa Teemu Sippo. Kansainvälisen tervehdyksen toi Andreas Jahn, Saksan parlamentin ulkopoliittinen neuvonantaja. Liike-elämän tervehdyksen toi Peter Didrichsen, Didrichsenin taidemuseon johtaja.

    Kansainvälisen puheen piti proferssori Daniel Shayesteh Iranista. Eri uskontojen ja kulttuurien tutkijana hän ihmetteli länsimaiden usein aliarvostavaa suhtautumista kristinuskoon, joka kuitenkin on selvästi osoittanut paremmuutensa historian kulussa verrattuna kaikkiin muihin uskontoihin. Hän itse on muslimiperheestä ja tullut aikuisena uskoon ihmetellen kristinuskon Jumalaa, jota voi lähestyä ja jonka kanssa voi "neuvotella". Hänen puheensa oli erittäin rohkaiseva ja innostava.

    Suomesta puhujana oli Espoon piispa Tapio Luoma. Hänen puheensa käsitteli uskonpuhdistuksen 500.-juhlavuoden kunniaksi Lutheria ja hänen käsityksiään mm. hengellisestä ja maallisesta regimentistä ja niiden yhteydestä sekä uskovien velvollisuudesta rukoilla esivallan puolesta.

    Kansanedustaja Antero Laukkanen ja Radio Dein toimitusjohtaja Kirsi Rostamo johdattivat yhteiseen rukoukseen Suomen puolesta. Tässä hetkessä todella toteutui hienosti Kansallisen Rukousaamiaisen tärkein; yhteinen sydämestä tuleva rukous. Jumalan Hengen ihana läsnäolo sai monille kyyneleet silmiin. Kirkkokuntien johtajien yhteisen loppusiunauksen jälkeen lauloimme loppulauluksi Taneli Kuusiston v. 1939 säveltämän Suomalaisen rukouksen (Uuno Kailaan sanoihin v:lta 1931).

    "Siunaa ja varjele meitä, Korkein, kädelläs. Kaitse ain kansamme teitä vyöttäen voimalla meitä heikkoja edessäs. Sulta on kaikki suuruus, henki sun hengestäs. Herramme, kirkasta meille kasvos laupiaat, niin että armosi alla toivoa rohkaisemalla kukkivat roudan maat. Vaivoissa näytä meille kavosi laupiaat. Tutkien sydämemme silmäs meihin luo. Ettemme harhaan kääntyis, ettei kansamme nääntyis, silmäsi meihin luo. Alati synnyinmaalle siipies suoja suo."

    Pöytäseuruettani Aamiaisella, mm. pankinjohtaja Ahti Hirvonen, Kristillisen liikemiesverkoston ICCC:n edustaja Saku Pitkänen ja lähetystyöntekijä Matti Falck. Vasemmalla puolellani istui Tamron toimitusjohtaja Kari Kaasalainen, joka ei tosin näy kuvissa.

    ARVOFOORUMISSA Kenelle Suomi kuuluu - vallitsevat arvot ja niiden juuret (paneelikeskustelu)

    alusti Esko M. Laine, teologian tohtori ja Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti aiheesta Arvot ja kansallinen identiteetti Suomessa. Jo 1600-luvulta alkaen ovat historiassa aina meidän päiviimme asti tulleet erityisesti kolme suomalaista arvoa esiin: Työ, Inkluusio (yhteenkuuluvuus) ja Tolkku (maalaisjärki). Työn arvostus juontaa juurensa toimeentulon taistelusta, yhteisöllinen huolenpito (inkluusio) on tullut hienosti esille Talvisodan henkenä ja Tolkku mm. jo vanhassa lain tulkinnoissa ja muissa yhteyksissä ajatuksena "Jotain rajaa!"

    Esko M. Laineen esitys oli paitsi mielenkiintoinen,                                                                                                                                              myös hauska hänen osoittautessaan varsinaiseksi humoristiksi.

    Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen erityisasiantuntija Jari Metsämuuronen

    alusti aiheesta Omilla vai muiden arvoilla kohti tulevaa? 100 vuotta eteenpäin.

    Hän esitti tutkimustuloksia koulutuksesta, mm. osaamisen eriytymisestä jo peruskoulussa niin, että lukion päättyessä erot voivat olla jopa 2. ja 9. luokan välistä eroa vastaavia. Keskustelua herätti myös tyttöjen vähäinen matematiikan valinta ja jääminen siten pois joistakin ammatin valinnoista, niiden opiskeluun vaadittavan pitkän matematiikan vuoksi (mm. arkkitehti).

    Paneelin moderaattorina toimi liikkeenjohdon konsultti Saku Pitkänen. Foorumi päättyi lounaaseen.